Jelenleg az emu a világ második legnagyobb madara. Magassága 160-180 centiméter, 50-60 kilogramm súlyú. A tojók valamivel nagyobbak a hímeknél. A három ujjban végződő igen erőteljes lábainak köszönhetően 50 km/h sebességgel is tud futni. Csűdjük szarupikkelyekkel borítottak. Lapos szegycsontjuknak köszönhetően röpképtelen madarak. Hosszú, szürkésbarna durva lecsüngő tollai elrejtik nagyrészt visszafejlődött szárnyait. A nyakuk felső része csupasz és gyér tollazat van a nyaka alsó részén is, a fejük egy része világoskék színű.
A párzási időszakban hallatott jellegzetes hangjuk a messzire elhangzó "dobolás", amelyet a hosszú, felfújt légzacskójuk erősít fel.
Az emu húsa eddig ismeretlen távlatokat mutat fel a reformkonyha, illetve az igényes húsfogyasztás számára.A kinyerhetõ hús- dacára annak, hogy tipikusan a vörös húsok közé tartozik-, koleszterinben meglehetõsen szegény, viszont a táplálékkal felvehetõ, úgynevezett "hasznos"koleszterinekben megfelelõen gazdag. Ezért kijelenthetõ, hogy fogyasztása kellõ mértékben karban tarthatja az ártalmas szérum- koleszterin szintet, ugyanakkor- a fogyasztó megfelelõ májfunkciója mellett- szinten tarthatja a nagyon fontos HDL-koleszterinek szérum-koncentrációját. Az emuhús ugyanakkor kulináris szempontból is igen értékes, könnyen elkészíthetõ, számos ételféleség alapjául szolgálhat,a hagyományos magyaros ízektõl egészen a nemzetközi konyha ízvilágáig, hiszen a deponált zsírféleségek kivétel nélkül az izomrostok közé épülnek be s ez a húst megfelelõen porhanyóssá, könnyen süthetõvé, illetve fõzhetõvé teszi.
A hasznosítás másik lényeges területe a kopasztott, és nyúzott emubõr. Az emu bõre egyike a legfinomabb, legjobban feldolgozható, lágy, és dekoratív bõrféleségeknek. Éppen e tulajdonságai miatt a bõripar hagyományos gépi technológiái nem tudnak mit kezdeni ezzel az alapanyaggal.Az emubõrt kizárólag kézi kidolgozással, finom, míves technológiával érdemes megmunkálni. Ettõl kezdve az emubõrbõl elõállított termékek jóval nagyobb értéket képviselnek.
A termék- elõállítás perifériáján említhetõ az emutoll, mint a divatcikkek díszítõ eleme. Bár a strucctollhoz képest a díszítõ értéke csekély, a kuriozitása okán mégis kedvelt elem a jelentõsebb divattervezõknél. Maga Pierre Cardin, Gucci, illetve Georges Lacombe is használt már emutollat a kreációihoz. Az emutoll speciális felépítése, morfológiája, a kettõs csévéjû, laza szerkezetû tollak felhasználása a divatszakmában már közel hetven éves múltra néz vissza.
Végül, ám nem utolsóként említést kell tenni azn emu-olajról, amely az emu- termékek második leginkább jelentõs részét adja. Az emu-olaj (Gyakorlati elnevezése szerint az emuzsír) fõként a kozmetikai iparban mutatott jelentõsége szerint fontos végtermék. Az emuzsír-alapú készítmények elsõsorban bõrregeneráló hatásúak, nem elhanyagolható a ránctalanító hatásuk, illetve a bõr fehérjepótlásában, és hidratálásában kifejtett szerepük sem.